Gå direkt till Nyheten (Mer än varannan handlare utsattes för brott)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Mer än varannan handlare utsattes för brott

Publicerad Monday, 15 April 2024, 17:10 av Frans Johansen

PolisHandelns brottsutsatthet i Sverige har nått en alarmerande hög nivå under det första kvartalet 2024. Detta skriver Svensk Handel.

I en undersökning av Svensk Handel utsattes över hälften av butikerna för brott. Enligt Trygghetsbarometern har 52% av butikerna upplevt brott som stöld, hot eller bedrägeriförsök. Det är en ökning från föregående kvartal där siffran låg på 45%.

Detta påverkar inte bara butikernas säkerhet utan även deras ekonomiska situation, med årliga förluster på över 8,5 miljarder. Trots ökade anmälningar kvarstår en känsla av uppgivenhet bland handlare, då många brott inte leder till några konkreta åtgärder från polisens sida. Nina Jelver från Svensk Handel efterlyser mer effektiva insatser från myndigheterna för att stävja denna oroväckande trend.

— Egentligen är vi inte särskilt förvånade över den kraftiga ökningen av stölder. Vi får varje dag in samtal från förtvivlade handlare som trots diverse säkerhetslösningar ser hur stölderna bara fortsätter. Att krönikörer och tyckare i stora tidningar flertalet gånger dessutom i princip uppmanat till stölder inom dagligvaruhandeln innebär att beteendet normaliseras ytterligare. Det är minst sagt en farlig utveckling, säger Nina Jelver i Svensk handel.

Hon fortsätter även benägenheten för handlare att polisanmäla brottsliga händelser.

— Det är positivt att fler nu gör en polisanmälan, men siffran är fortsatt på tok för låg. Att var femte handlare avstår från att göra en anmälan på grund av att det sällan leder någonvart borde mana till eftertanke för polisen. Vi fortsätter uppmana våra medlemmar att anmäla alla brott. Det är så som vi mest effektivt påtalar allvaret för politiker och Polismyndigheten, säger Nina Jelver.