Gå direkt till Nyheten (Ny klimatbonus föreslås för elbilägare som delar batteri)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 14 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ny klimatbonus föreslås för elbilägare som delar batteri

Publicerad Thursday, 27 June 2024, 17:31 av Redaktionen

M Sverige föreslår en återinförd klimatbilsbonus för elbilägare som tillåter användning av sina bilbatterier för att stötta elnätet, en teknik känd som V2G (vehicle to grid).

Denna åtgärd är tänkt att motivera fler hushåll att investera i elbilar och på så sätt stödja regeringens mål för en elektrifierad fordonsflotta. M Sverige menar att det är avgörande för att Sverige ska nå sina klimatmål till 2030. Trots regeringens fokus på elektrifiering saknas ekonomiska incitament för elbilsköp, något som M Sveriges hållbarhetsansvarige Carl-Erik Stjernvall lyfter fram som ett problem. “Vi vet att elbilarna är dyra och vi vet att kostnaden att lastbalansera elnätet skjutit i höjden. Det logiska är att ge bilägare en bonus när elbilen stöttar elnätet,” säger Stjernvall. Medan endast en liten andel av de 300,000 elbilarna i Sverige idag har V2G-teknik, menar M Sverige att det är viktigt att skapa regelverk som främjar sådana system för att möjliggöra en ökad lastbalansering i elnätet. Denna strategi kan bidra till lägre elnätskostnader och elpriser genom en effektivare användning av befintliga elnät. M Sverige har tagit fram en rapport som detaljerar dessa förslag och uppmanar regeringen att utan dröjsmål utvärdera potentialen för en bredare introduktion av elbilsbatterier som stödfunktion.
Prenumerera
Meddela mig om
guest
2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena
Gäst
Lena
28 June, 2024 07:22

Urlöjligt förslag. Tror inte politiker vet skillnad mellan miljö och klimatfrågor. Miljön skall man tänka på men klimatet kan vi inte ändra. Man får gärna förklara hur en elbil är miljövänligare än en traditionell bil. Man får räkna på hela bilden ifrån tillverkning till hur långt en bil rullar.

Kenneth Klasson
Gäst
Kenneth Klasson
30 June, 2024 07:58
Svarar  Lena

Problemet är att de flesta ”tänker” på miljön utan att agera för miljön !

2
0
Lämna gärna en kommentar!x