Gå direkt till Nyheten (Rakt ner i fickan)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Rakt ner i fickan

Publicerad Tuesday, 02 July 2024, 16:07 av Samuel Lundell

Esplanadteatern bjuder i sommar på farsen Rakt ner i fickan av Michael Cooney, i översättning och bearbetning av Brasse Brännström och Lars Amble.

Historien utspelar sig i under en förmiddag i ett enda sparsamt möblerat rum, med fyra dörrar och en trappa till övervåningen. Den handlar om något så aktuellt som bidragsfusk. Erik (Eva-Lotta Hallbäck) har sedan länge lurat de sociala myndigheterna med påhittade personer och krämpor. Med hjälp av sin farbror Bertil (Rolf Sundström) säljer han dessutom peruker och damkläder på loppmarknader, en verksamhet som bäddar för missförstånd om Eriks och farbroderns sexuella preferenser. Men myndigheterna är Erik på spåren och när herr Larsson (Jan Hultgren) från Försäkringskassan anländer för att få några formulär undertecknade börjar allt nystas upp.

Erik hamnar i en härva av hastigt hopsnickrade och hejdlösa lögner, missförstånd och skabrösa anspelningar, där alla tycks ha olika uppfattningar om vem som är vem och vad som egentligen har hänt. Husets stackars inneboende Göran (Robin Augustus) tvingas spela med i spelet. Herr Larsson visas till den angränsande matsalen, där han förfriskar sig med drinkar. Eriks till att börja med kärleksfulla hustru Marie (Lotta Wendin) blir allt mer upprörd när hon får höra av den pedagogiska samlevnadsexperten doktor Meder (Alexandra Sedström) om de förmenta aktiviteterna. Hon hålls inlåst i köket under förevändning att hon är någon annan. Begravningsentreprenören herr Ek (Mats Henrikson) dyker upp för att ta hand om ett lik, men vem är det som har dött? Saken kompliceras av att en hemsk smittsam sjukdom tycks ha brutit ut. En omtänksam pastor Birgitta (Maria Hassel) från områdets krisgrupp försöker lugna sällskapet och assisterar herr Ek. Så småningom anländer även herr Larssons chef, den bastanta och myndiga fröken Höök (Britt-Marie Engström) för att bringa reda i röran. Till råga på allt ska Göran kommande lördag gifta sig med fästmön Eva (Alexandra Sedström), som till slut infinner sig och kastas in i kaoset.

Man undrar om ens skådespelarna själva lyckas hålla reda på hur allt egentligen hänger ihop när man beskådar Rakt ner i fickan, men åskådarna tycks vara med på noterna och skratten duggar allt tätare ju längre skådespelet lider. Som genom ett mirakel löses härvan av lögner slutligen upp. Spelplatsen är den ändamålsenliga teaterladan på Närebo, och den som vill kan avnjuta en grillbuffé före evenemanget och fika i pausen. Föreställningen tar två timmar och en kvart plus paus och man spelar fram till den 13 juli.

Biljetter kan köpas via Tickster.

Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Lämna gärna en kommentar!x