Gå direkt till Nyheten (Första skulden hos Kronofogden är ofta en mindre summa)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Första skulden hos Kronofogden är ofta en mindre summa

Publicerad Tuesday, 19 December 2023, 20:40 av Samuel Lundell

Första skulden Kronofogden

Den första skulden någon får hos Kronofogden är ofta en mindre summa. Det visar en ny analys från Kronofogden.

Den första skulden för en person som hamnar hos Kronofogden är ofta på ett mindre belopp enligt en ny analys från myndigheten. Omkring 80 000 personer får sin första skuld hos Kronofogden varje år.

Ungefär en tredjedel av de som för första gången får en skuld hos Kronofogden har ett skuldbelopp på under 2 000 kr, och cirka 60 procent har en första skuld på 4 000 kronor eller mindre. Endast 15 procent har en skuld på över 20 000 kronor.

Kronofogden kommenterar

Davor Vuleta som är privatekonomisk talesperson på Kronofogden kommenterar resultatet.

– Många tänker nog att det inte är så farligt med några hundralappar. Men skulden växer snabbt, dels med räntor men också med avgifter som läggs på. En skuld på 300 kronor kan bli 2 000 kronor när den ska drivas in av Kronofogden, säger han.

Han betonar också att alla skulder inte först hamnar hos inkassobolag innan de når Kronofogden. Får du till exempel en parkeringsbot så går den i många fall direkt till Kronofogden om den inte betalas.

Första skulden hos Kronofogden blir kvar olika länge

Fem år efter den första skulden har registrerats, har 24 procent fortfarande skulder hos Kronofogden. De vars första skuld är mindre belopp blir ofta skuldfria på kortare tid. De som får sin första skuld i unga år tenderar oftare att bli mer långvarigt skuldsatta.

– En liten skuld kan vara starten som kan leda till en långvarig skuldsättning. Personen riskerar också att få betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen, och beslut hos Kronofogden kan göra att hen får leva på existensminimum. Det i sin tur kan leda till nya skulder. Vi ser att många återkommer till oss med nya skulder, säger Davor Vuleta.

Foto: Krister Vikström / Kronofogden