Gå direkt till Nyheten (Elnätet är för svagt för framtiden)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Elnätet är för svagt för framtiden

Publicerad Thursday, 28 December 2023, 15:05 av Rasmus Ahlblom

IKEM menar att elnätet inte kommer klara av framtidens omställning i industrin, detta utifrån en rapport från Svenska kraftnät.

Svenska Kraftnät har publicerat sin rapport “Nätutvecklingsplan 2024–2033”, som belyser elsystemets utbyggnadsbehov under de kommande tio åren. Trots betydande investeringar pekar rapporten på att stamnätet inte kommer att klara av industrins omställning. IKEM, Innovations- och Kemiindustrierna i Sverige, anser att detta inte räcker och efterlyser ett större statligt engagemang för att möjliggöra klimatomställningen.

IKEM välkomnar rapporten som klargör behovet av elsystemets utbyggnad men påpekar att staten måste agera snabbare för att möjliggöra den nödvändiga omställningen. Industrin spelar en kritisk roll i värdekedjan genom att producera nödvändiga insatsvaror för andra industrier. För att skapa hållbara produkter med låg miljöpåverkan krävs en klimatvänlig energiproduktion. Men övergången kommer att öka elförbrukningen avsevärt.

IKEM efterlyser att regeringen ser till att elsystemet möter dessa krav och investerar i förstärkningar av el- och distributionsnäten. De påpekar att dagens processer för tillstånd och byggnation tar för lång tid, vilket kostar både i konkurrenskraft och klimatpåverkan.