Gå direkt till Nyheten (65 miljarder till försvar och kriser
Riksdagsbeslut i dag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

65 miljarder till försvar och kriser
Riksdagsbeslut i dag

Publicerad Thursday, 12 December 2019, 19:01 av Björn Smitterberg

Regeringen har föreslagit att ungefär 64,8 miljarder kronor ur statens budget för år 2020 ska gå till försvaret och samhällets krisberedskap. Mest pengar går till förbandsverksamhet och beredskap, som får knappt 39 miljarder kronor. Ungefär 15,2 miljarder går till anskaffning av materiel och anläggningar.

Riksdagen godkände att regeringen gör framtida ekonomiska åtaganden som motsvarar cirka 92,6 miljarder kronor inom utgiftsområdet. Investeringsplaner för vissa av Försvarsmaktens investeringar och beredskapsinvesteringar hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap godkändes. Regeringen fick rätt att under vissa förutsättningar exportera JAS 39 Gripen-plan och att inrätta fyra militärregionstaber.

Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

Försvarsutskottet föreslog också att riksdagen skulle rikta en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om att den bör återkomma till riksdagen med förslag om att inrätta en inspektion för totalförsvaret i enlighet med förslag från Försvarsberedningen. Riksdagen sa dock nej till utskottets förslag om tillkännagivande.

Riksdagen beslutar om statens budget i två steg. Först beslutas om ramarna för de 27 utgiftsområdena i budgeten. Det beslutade riksdagen den 27 november 2019. Därefter bestämmer riksdagen i ett andra steg hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde. Det här förslaget avser steg två i beslutsprocessen.

Nästan lika mycket pengar går till kommunikationer.

Cirka 61,3 miljarder kronor ur statens budget för 2020 går till utgiftsområdet kommunikationer. Mest pengar, cirka 25,8 miljarder kronor, går till utveckling av statens transportinfrastruktur, exempelvis järnvägar. Drygt 24,6 miljarder kronor går till att underhålla och upprätthålla den befintliga transportinfrastrukturen. Riksdagen sa ja till regeringens förslag om hur pengarna ska fördelas inom utgiftsområdet. Riksdagen sa också ja till förslaget till exempelvis låneramar, investeringsplaner och ekonomiska mål inom området.

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
12 December, 2019 08:24

Sjukvård, skola och övriga välfärdsområden får spara istället.
Rätt prioritering?

Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
13 December, 2019 05:10

Ove Nordström.
Jag vet precis vilka områden man kan spara in på, men om jag skriver ut det så blir inlägget censurerat…..

Mikael Wänerskär
Gäst
Mikael Wänerskär
13 December, 2019 09:32

….håller med Jan….och personligen så tycker jag att försvaret kan aldrig få nog med pengar om vi återigen ska bygga upp det som raserades på -00 talet ,och mer därtill ska byggas upp…

Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
14 December, 2019 06:47

Mikael Wänerskär
Varje land har en militärmakt, antingen sin egen eller någon annans.

RGR
Gäst
RGR
14 December, 2019 10:01

Jag har en bättre idé! Återställ skatten för de rikaste till en rimlig (dvs. högre än idag) nivå, och ta i med hårdhandskarna mot skattesmitare. Då skulle vi ha råd med både välfärd och ett starkt försvar.
Mitt recept stavas alltså: Mindre mjäk! Sluta dalta med borgarklassen!

Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
15 December, 2019 06:52

RGR
Jag säger inte emot men dig.
Personligen har jag ingenting emot att betala skatt under förutsättning att pengarna går till vår välfärd och ingenting annat.
För att ta några exempel så anser jag inte att polisbevakning av fotbollsmatcher eller omhändertagande av återvändande Is-krigare räknas till vår välfärd.