Gå direkt till Nyheten (Efter flera år med ekonomiska problem; Socialnämnden fick pengar över)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Efter flera år med ekonomiska problem; Socialnämnden fick pengar över

Publicerad Thursday, 04 February 2021, 15:05 av - Inskickat material

Socialnämnden visar på ett överskott med 2,3 miljoner kronor för år 2020

Överskottet kommer bland annat från nedläggning av internt HVB, låga kostnader inom missbruks- och beroendevården och allmän återhållsamhet. Nämnden har också haft färre vårddygn för placeringar av barn och unga och minskade personalkostnader tack vare samordningsvinster. Tillsammans med den förstärkta budgetramen med 13 miljoner kronor landade sektorn på ett plusresultat.

Det skriver Socialnämnden i ett pressmeddelande.

Det politiska direktivet ”Kraftsamling för än mer goda och jämlika livsvillkor i Lidköpings kommun” som lades under våren 2020 har lett till organisationsförändringar inom före detta Vård & Omsorg och Social & Arbetsmarknad. Dessa två förvaltningar är nu samorganiserade till sektor Social Välfärd – något som gett större möjligheter att samordna resurser och ge verksamheten bättre förutsättningar för ett arbetssätt som underlättar för individen och skapar ökad helhetssyn i organisationen.

– Utöver det ekonomiska resultatet är det också mycket glädjande det positiva verksamhetsresultat som redovisas vilket all vår personal ska ha en stor eloge för, säger ordförande i socialnämnden Tommy Larsson (Kd).

Situationen är dock fortsatt utmanande när det gäller att hantera ökade behov och volymer inom befintliga resurser. För att klara detta krävs att verksamheten förändrar arbetssätt, har en väl utvecklad samverkan med andra aktörer och använder sig av ny teknik. Ett arbete som ständigt pågår och utvecklas kontinuerligt.

År 2020 har för socialnämnden, som för alla andra, präglats av coronapandemin. Bland annat har man sett ökad arbetslöshet, ökad utsatthet och psykisk ohälsa och svårare att träffa målgruppen genom fysiska möten. Trots detta är bedömningen att man i stort klarat att tillgodose brukares behov med bibehållen kvalitet och säkerhet under rådande pandemi. Något som också visar sig i generellt goda resultat i de kvalitetsmätningar som genomförts.

– Det är otroligt glädjande att förvaltningen trots stora besparingsåtgärder kan bibehålla verksamhetens kvalitet. Även medarbetarnöjdheten ökar och det visar på ett mycket väl genomfört förändringsarbete” fyller 2e vice ordförande Petter Åström i.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Per
Gäst
Per
4 February, 2021 06:33

“ökad utsatthet och psykisk ohälsa” OCH överskott. Då passar Tommy Larsson på att införa avgifter på de som behöver hjälp.

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
4 February, 2021 07:46

Per: Tja, det ligger helt i linje med hans partis agenda, som fortfarande har mage att använda begreppet “Krist”, i sitt partinamn.