Gå direkt till Nyheten (Länsstyrelsen: vargarna har skjutits lagligt)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Länsstyrelsen: vargarna har skjutits lagligt

Publicerad Friday, 05 January 2024, 12:37 av Samuel Lundell

Vargjakten inleddes och i tisdags, 2 januari, och avbröts samma dag, då fyra vargar i reviret skjutits. Nu konstaterar Länsstyrelsen att vargarna skjutits lagligt.

Enligt Naturvårdsverkets delegering beslöt Länsstyrelsen i Västra Götaland i höstas om licensjakt sex vargar i reviret Ripelången. Det är första gången sedan 2011 som Västra Götaland beslutar om licensjakt.

Licensjakt syftar till att minska tätheten av vargrevir, för att minska den negativa påverkan som vargstammen har på människor och tamdjur. Samtidigt får inte stammens bevarandestatus riskeras.

Tisdagens vargjakt

I tisdags inleddes vargjakten och samma dag fälldes fyra vargar. Vargjakten pausades därefter. Svaret på frågan om exakt vilka individer som skjutits kommer när resultatet av DNA-prover är klara. Vargarna kommer också att obduceras. Sannolikt kommer provsvaren först efter helgen.

Det kan vara så att andra vargar än den familjegrupp som hittills spårats i reviret Ripelången har skjutits under licensjakten.

Jägarna har agerat helt korrekt

Länsstyrelsen meddelar nu att vargarna som skjutits under tisdagen har blivit skjutna lagligt. Nelly Grönberg som är rovdjurshandläggare hos Länsstyrelsen Västra Götaland kommenterar.

-Det är omöjligt för en enskild jägare att veta om den står i begrepp att skjuta en varg tillhörande just familjegruppen Ripelången eller en varg på vandring. De jägare som eventuellt skjutit varg eller vargar som inte visar sig tillhöra reviret Ripelången har enligt Länsstyrelsens mening inte begått något jaktbrott, då alla fyra vargar har skjutits inom jaktområdet, säger Grönberg.